Batony proteinowe
Batony proteinowe są dość popularnym produktem, jaki z łatwością dostaniemy w sklepie spożywczym. Pomóc mają przede wszystkim w redukcji wagi oraz zwiększeniu masy mięśniowej. Stanowią wręcz idealną przekąskę, która zaspokaja niewielki głów. W czym jeszcze mogą okazać się pomocne?
Czy batony proteinowe są zdrowe?
Batony proteinowe nie zawierają zbyt wielu kalorii, jednak posiadają w swoim składzie cukry proste oraz tłuszcze nasycone. Pełnią zazwyczaj funkcję szybkiej przekąski, która posiada wysoką wartość energetyczną, a także dużą zawartość białka oraz węglowodanów. Jest to przede wszystkim doby sposób na zniwelowanie uczucia głodu, dla każdego kto chce zjeść szybko, a przy okazji dostarczyć swojemu organizmowi dużej ilości energii oraz składników odżywczych. Nie są jednakże w pełni dietetyczne, ponieważ w ich składzie znaleźć można substancje, które zwiększają ryzyko nadwagi.
Skład batonów proteinowych
Głównym składnikiem batonów proteinowych jest białko, które może stanowić aż d 50% wartości energetycznej batona. Białko występować może w przeróżnych formach od białek serwatkowych, e białka sojowego, białka jaj, czy izolatów. W batonach znajdują się również wspomniane wcześniej tłuszcze proste oraz cukry proste i tłuszcze trans. Jednak to nie wszystko. W składzie są również sztuczne substancje, takie jak: substancje słodzące, konserwanty, sztuczne barwniki, a także środki wypełniające. Jak zatem widać nie są to w pełni zdrowe przekąski aczkolwiek szybko niwelują uczucie głodu.
Batony proteinowe – kto może zażywać
Batony proteinowe cieszą się popularnością zwłaszcza wśród sportowców oraz osób, które dbają o swoją wagę. Wysoka zawartość białka, która jest wręcz konieczna do przyrostu masy mięśniowej, stanowi nie lada zaletę, dla osób które dbają o swoją sylwetkę i spędzają czas na częstych treningach. Ta przekąska zyskuje również w oczach fanów fitnessu oraz sportów wytrzymałościowych. Spożywać może je każdy, ale w ograniczonych ilościach.